FAQ

De meest gestelde vragen van onze klanten.

Veelgestelde vragen

Doorheen de jaren komen er allerlei verschillende vragen van onze klanten naar boven. Hier vind je de meest gestelde vragen die betrekking hebben op onze diensten. Heb je nog een vraag die hier niet tussen staat?

Gyproc

Gyproc gebruik je vaak om muren of schuine wanden te bekleden. Meestal plaatst men gyproc op een houten structuur die tegen de muur of het plafond bevestigd is. Af en toe plaatsen we ook gyproc rechtstreeks op de muur. Gyproc is dus een vaak voorkomend materiaal dat je gebruikt voor scheidingswanden, vochtige ruimtes en valse wanden.

Gyproc is een geschikt materiaal voor het maken van scheidingswanden / valse wanden. Op die manier kan je ruimtes volledig herindelen zonder het hele huis te verbouwen. Van 1 grote ruimte, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer, naar 2 slaapkamers? Dit is eenvoudig op te lossen door een scheidingswand in gyproc. Snel in plaatsing, maar ook even snel verwijderd waardoor de wanden niet permanent zijn. 

Gyproc-platen zijn uitermate geschikt voor de afwerking van zowel vlakke als schuine plafonds. Ook een plafond verlagen is zeer eenvoudig dankzij gyproc: je kan het plaatsen op eender welke hoogte. Ook kunnen we ingebouwde isolatie, ventilatie en verlichting voorzien voor een optimaal resultaat. 

Gyproc-platen kunnen ook een oplossing zijn tegen plafonds en muren in zeer vochtige ruimtes. De platen worden behandeld waardoor ze vochtafwerend zijn en dus een absoluut minimum aan vocht opnemen. 

Voorzetwanden worden regelmatig gebruikt om bestaande muren extra te isoleren of ruwbouwmuren mooi af te werken met gyprocplaten. 

Na de plaatsing, werken we deze mooi af met voegbanden en voegmiddel. Vervolgens brengen we een primer aan om de hechting met een wandbekleding naar keuze te optimaliseren. 

Jabo Concept werkt met veel plezier een offerte op jouw maat uit. De prijzen hangen steeds af van volgende factoren: 

 • de aard van de werken
 • de dikte van de gipsplaten
 • de functie van de gipsplaten (esthetisch, thermisch, akoestisch, vochtwerend, brandwerend, …),
 • de af te werken oppervlakte

Algemene gevelrenovatie

Je overweegt om je gevel in een nieuw jasje te steken? Dan biedt gevelbepleistering jou een prima oplossing. Gevels zijn blootgesteld aan allerhande omstandigheden zoals felle regenbuien en het typerende, Belgische weer en dit jarenlang. De gevel wordt doorheen de jaren wat zwakker waardoor problemen zoals vocht- en energieproblemen kunnen voorkomen. 

 

Bakstenen gevels lijden vaak aan deze problemen. Gevelbepleistering biedt soelaas waardoor de façade van je gevel de bakstenen uitstekend beschermt.

Gevelbepleistering is een synoniem voor crepi. Men definieert 2 soorten crepi of gevelbepleistering, namelijk minerale sierpleisteren en kunstharspleister. 

 • Minerale sierpleister: dit is een natuurlijk product dat vervaardigd wordt uit een mengsel van zan, cement en kalk. Daardoor beschikt het over sterke waterkerende en damp-open eigenschappen. Vocht wordt veel sneller afgevoerd waardoor je gevel steeds droog blijft. Minerale sierpleisters zijn een pak gevoeliger voor vuil & scheuren. De pleisters worden zeer dik aangebracht, waardoor eventuele oneffenheden vlot weggewerkt worden. 
 • Kunstharspleister: dit vervaardigt men uit kunsthars en is daardoor zeer elastisch. Daardoor is het product ook resistent tegen vocht, vuil en beschadigingen. Kunstharspleister kan doorgaans op ieder soort gevel aangebracht worden.

Meestal combineren wij beide diensten. Ben je van plan om je gevel te laten bepleisteren of enkel isoleren? Een combinatie van beiden is een verstandige keuze. Je bespaart op die manier een mooi bedrag op werkzaamheden omdat je gevel maar eenmaal aangepakt moet worden. De positieve eigenschappen en synergie van gevelbepleistering en isolatie versterken het resultaat voor jou. Gevelisolatie levert je ook een mooie besparing op je energiefactuur op, waardoor de investering zichzelf terugverdient. 

Doorheen de jaren kunnen kleine beschadigingen in de bepleisteringen ontstaan. Naast het aanbrengen van nieuwe gevelbeplestering, voeren we ook reparaties uit aan reeds bestaande gevelbepleistering. Jabo Concept zorgt ervoor dat je gevel er weer binnen no-time gloednieuw uit ziet. 

Steenstrips

Steenstrips zijn een soort van gevelbekleding met een beschermende functie tegen externe factoren zoals regenbuien en wind. Ook toveren steenstrips jouw oude gevel om in een nagelnieuwe, moderne gevel. 

Gevels worden dagelijks blootgesteld aan externe invloeden zoals regenbuien, wind en zon. Dit maakt je gevel na verloop van tijd poreus, wat dan weer kan leiden tot vochtproblemen. Gevelrenovatie op periodieke basis is de ideale oplossing om vochtproblemen te vermijden en je gevel in prima conditie te houden. Ook komt dit de algemene staat van je woning ten goede. 

Je gevel ziet er uiteraard als nieuw uit, wat al een heel belangrijk voordeel is. Daarnaast biedt dit materiaal nog een vijftal andere voordelen:

 • Geen ruimteverlies. De dikte ligt gemiddeld rond de 2 centimeter, waardoor de steenstrips geen extra ruimte in beslag nemen.
 • Snelle plaatsing. Dit voordeel vertaalt zich zowel in het kostenplaatje als in het timeframe dat je voor ogen hebt.
 • Authentieke look. Steenstrips worden vervaardigd uit bakstenen en gezaagd in dunnere varianten. Het verschil tussen steenstrips en echte bakstenen is haast niet zichtbaar, waardoor je gevel er authentiek blijft uit zien. 
 • Isolatie mogelijk. Steenstrips combineer je eenvoudig met verschillende isolatiematerialen. Dit levert dan weer een daling in energiekosten op. 
 • Alle maten & kleuren mogelijk. Jij bepaalt voor de volle 100% de uitstraling van jouw gevel. Ook qua materialen heb je de keuze uit natuursteen, beton, kunststof en gips.

Ten eerste inspecteren we je gevel grondig op mogelijke beschadigingen. Eventuele beschadigingen herstellen we eerst netjes, zodat een goede hechting gegarandeerd is. 

Vervolgens monteren we de steenstrips met speciale lijm aan je gevel, waarna we de strips met voegmortel invoegen. Dit zorgt voor de uitstraling van een authentieke, bakstenen gevel. We maken gebruik van houten profielen om de steenstrips precies waterpas op de gevel te plaatsen voor een perfect resultaat. 

Afhankelijk van het soort ondergrond, zijn extra werkzaamheden nodig:

 • Heb je geen spouwmuur? Dan is het ten sterkste aangeraden om isolatie te laten plaatsen. Op die manier vermijd je vochtproblemen die later kunnen optreden. De steenstrips bevestigen we direct op de isolatiematerialen.
 • Heb je wel een luchtspouw?  Indien de luchtspouw nog niet geïsoleerd is, raden we aan om dit toch te laten uitvoeren. Zo scoor je twee vliegen in één klap. Indien je dit liever niet hebt, is het wel aangewezen om ervoor te zorgen dat de luchtspouw volledig luchtdicht is. Dit leidt tot betere isolatie, te vergelijken met dubbele beglazing. Ook zo vermijd je potentiële vochtproblemen. 


De meest aangewezen en kwalitatieve oplossing is om de buitenmuur te renoveren met steenstrips en direct isolatie aan te brengen. In dat geval  verwijderen en vervangen we de luchtspouw door isolatiepanelen die we nadien afwerken met steenstrips.

De prijs van steenstrips vloeit voort uit verschillende factoren, zijnde: 

 • Zijn er reparaties of renovaties nodig na gevelinspectie? 
 • De oppervlakte 
 • Keuze voor isolatie

Gaan we samen aan de slag?